23. juli 2024

Favoritopskrift

Just another WordPress site

Hverdagsforkælelse er vigtigt

3 min read

Jeg tror, de fleste af os kender følelsen af, at det kan være svært at få arbejde, fritidsaktiviteter, familieliv og tid med venner til at gå op i en højere enhed. Vi har en travl hverdag, hvor dagene flyver afsted, og hvor det ene praktiske gøremål overtager det andet. Hverdagstravlheden kan måske føre til, at vi føler, vi mister nærvær og ikke er nok til stede. At nyde hverdagen og føle, at man er nærværende og til stede i alle dagens gøremål og samtale kan kræve øvelse. For hvordan er det lige, man bringer nærværet ind i køen til kassen i Kvickly torsdag kl. 17, hvor ungerne skriger og de voksne er trætte og sure? Det kan være en hjælp at kigge på, hvad ens forestilling om at være nærværende og til stede egentlig er funderet i.

 

Hvad er nærvær egentlig?

I takt med, at vi har fået mere teknologi ind i vores hverdag i form af smartphones, tablets og andres elektroniske enheder, er der opstået en diskussion, der handler om, hvorvidt vi har mistet evnen til at være nærværende. Der er dem, der argumenterer for, at teknologi stjæler det nærvær og den opmærksomhed, vi ellers ville have givet de mennesker, vi omgiver os med. Vi synes, vores børn sidder med hovedet i telefonen eller med øjnene rettet mod en computerskærm, og vi kan ikke forstå, hvorfor de ikke sidder og taler med de voksne, når der spises aftensmad, i stedet for at skrive med vennerne på mobilen.

 

Carsten Jessen, der er lektor ved Center for Undervisningsudvikling og Digitale Medier, argumenterer for, at vi skal passe på med at stille nærvær op på en måde, hvor man idealiserer at sidde overfor hinanden ved et bord og tale sammen ansigt til ansigt. Det er en forestilling om nærvær, der stammer fra de borgerlige kredse i 1800-tallet, og som i dag formentlig vil opfattes som en meget statisk situation. Det handler i virkeligheden om at opbygge en forståelse for, at ankomsten af nye teknologier har ændret rammerne for nærvær. Du er måske fraværende i den fysiske situation, du befinder dig i, men nærværende i den samtale, du indgår i på din smartphone. 

 

Hvordan får du følelsen af nærvær i din hverdag?

Det kan være en god idé at starte med at kigge på, hvad der gør dig glad og giver lidt mere overskud i hverdagen. Måske er det en tur i biografen, der kan give en følelse af velvære, eller måske at læse en god bog. Mange af os forbinder velvære og selvforkælelse med god mad og det kan derfor være et godt sted at sætte ind. Du kan forkæle dig selv med en lækker, hjemmelavet, nougatfyldt kransekage eller med en skøn espresso Martini

 

Du afgør bedst selv, hvad der bringer dig velvære. Det vigtigste er, at du får det gjort. Når der er overskud på velværekontoen, så er det også nemmere at være til stede og nærværende i alle de små hverdagssituationer.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.