1 0
Pandekager

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
150 gr. Hvedemel
3 spsk. Sukker
3 Æg
3 dl. Mælk
knivspids Salt

Nutritional information

966
Kalorier
21
Fedt
154
Kulhydrater
30
Sukker
44
Protein

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Pandekager

Cuisine:
    • 30
    • Serves 10
    • Easy

    Ingredients

    Directions

    Share

    Pandekager

    Pandekager den vel nok mest populære kage i Danmark. Faktisk er pandekager opskrift den mest søgte opskrift i Danmark, hvilket er meget forståeligt. Der er nemlig intet bedre end en sød, velsmagende pandekage uanset årstid & vejr. Fordi vi er så glade for pandekager har den tynde & utrolig flade kage fået sin helt egen dag. Skal du være med til at fejre international pandekagedag? Hvis ja, skal du sidde kryds i kalenderen den første tirsdag efter fastelavn, dette er nemlig årets officielle pandekagedag. Det er en helt oplagt lejlighed til at guffe store mængder pandekager i sig, ligesom Rasmus Klump gør det.

    Pandekagedej helt uden klumper

    Du kan helt utrolig let opnå den perfekte pandekagedej helt uden klumper med denne fremgangsmetode. Start med at komme alt melet i en skål, hæld nu lidt af mælken i samtidig med at du pisker. Når den tykke pandekagedej er fri for klumper, tilsætter du resten af mælken & pisker dejen færdig.

    Pandekager uden æg

    Hvis du er veganer ønsker du naturligvis ikke at spise pandekager som indeholder æg eller mælk, derudover skal du også finde et alternativ til smør. Dette er naturligvis intet problem, i stedet for æg kan du bruge en ½ tsk. Bagepulver, mælken kan byttes ud med vand, øl eller danskvand & sidst men ikke mindst erstatter du smørret med 100% plantebaseret margarine.

    Sunde pandekager

    Hvad der er sundt & usundt er der altid delte meninger omkring. Men for at gøre dine pandekager sunde kan du udskifte din mel med en mere grov og fiberrig. Derudover kan du erstatte smørret med eksempelvis olivenolie så du undgår mættet fedt. Sidst men vigtigst tilbehøret, her kan du virkelig gøre den helt store forskel. Du kan sparre mange kalorier ved eksempelvis at fylde dine pandekager med frugt & eventuelt lidt mørk chokoladecreme, smelt blot den mørke chokolade i en mikroovn & hæld lidt over dine pandekager. Har du endnu et eksempel på sunde pandekager? Så skriv gerne dit forslag i en kommentar.

    Pandekager med øl

    Denne pandekage opskrift er faktisk velegnet til at lave pandekager med øl. Du kan helt selv vælge om det skal være almindeligt øl, hvidtøl eller en alkoholfri øl, er du helt vildt begejstret for en special øl er den sikkert også perfekt i pandekager. Du kan vælge at skifte alt mælken ud med øl, men det er faktisk også muligt at lave de bedste pandekager med halvt mælk & øl. Det har længe været tale om at øl i en pandekagedej, kan gøre dine pandekager mere sprøde.    

    Pandekager uden mælk

    Der er rigtig mange alternativer til pandekager uden mælk, jeg vil påstå at det kun er fantasien som sætter grænser. De klassiske alternativer er vand, danskvand, øl & hvidtøl, men der er set eksempler på folk som har tænkt mere kreativt & tilsat hyldeblomstsaft frem for mælk. Ønsker du at lave pandekager helt uden mælk kan det sagtens lave sig gøre du erstatter blot mængden af mælk med noget nogenlunde tilsvarende.

    Serverings forslag

    Server pandekager med lækkert tilbehør eksempelvis Nutella, sukker, sirup, marmelade, is, chokoladecreme eller frugt. Har du et lækkert alternativt serverings forslag så del det gerne med alle os andre, skriv blot en kommentar.   

    Bages eller steges pandekager?

    En af de helt store pandekage diskussioner er om man bager eller steger pandekager. Meninger & holdninger er der mange af, hvilket er ganske forståeligt. Argumentet for at sige bager pandekager er at det er en kage. Argumentet for at sige steger pandekager er at man laver dem på en pande & at de derfor steges.

    Pandekagens historie

    Der er flere forklaringer & historier om pandekagens oprindelse, læs nogle af dem her:

    Der var en gang hvor danskere fastede i 40 dage, dette gjorde man op til påske. Da det var de færreste madvarer som kunne holde sig i så lang tid, skulle spisekammeret tømmes dagen inden fastetidens begyndelse. De fødevarer som ikke kunne holde sig i 40 dage var blandt andet æg, mælk og smør, disse madvarer blev blandet sammen med mel & Vupti pandekagens fødsel.

    Vi har kendt til pandekager i flere end 500 år, faktisk kan vi daterer pandekager tilbage til 1490. Her var hertugdatteren Anne af Bretagne på flugt fra et voldsomt stormvejr, hun ender med at søge tilflugt hos en fattig brændehugger. Brændehuggerens datter bagte ofte fladbrød af hvedemel, dette ville hun dog ikke servere til din fint ankommende gæst. Hun fandt derfor i stedet på at bage brødene meget tynde & folde dem omkring forskellige ingredienser.

    Pandekager er i dag en meget populær dessert, som serveres i rigtig mange danske hjem. Pandekager er en af de desserter som der ikke hører sig en bestemt sæson til, den er i stedet kendt som en hyggelig dessert som kan serveres for venner & familie i alle årets 12 måneder.

    Faktisk er pandekagen den mest søgte opskrift i Danmark. Vi er helt ustyrlig glade for den velsmagende & enkle kage. Populariteten har været med til at give pandekagen sin helt egen dag, den såkaldte (Pandekagedag) som årligt fejres den første tirsdag efter fastelavn. At det netop blev denne dag som skulle dedikeres til pandekagen er ingen tilfældighed. Pandekagedagen er nemlig valgt til at være den første tirsdag efter fastelavn, denne dag blev tidligere kaldet hvede-tirsdag hvilket var en gammel kristen tradition. Pandekagedagen blev for første gang afholdt i Danmark i år 2006 & er kommet hertil som en inspiration fra de engelsk talende lande.

    I Danmark forbinder vi ordet pandekager med en flad kage som tilberedes på en pande & som hovedsageligt består af mælk, mel & æg. Pandekager spises til dessert oftest med is, sirup, syltetøj, sukker, Nutella eller andre søde sager.

    10 Glimrende Tips

    1: Synes du at dine pandekager bliver for tykke, kan du hælde ekstra mælk i dejen.
    2: Lav let chokoladepandekager ved at tilsætte en spiseske kakaopulver til pandekagedejen.
    3: Gør dine pandekager mere luftige ved at erstatte mælken med danskvand.
    4: Gør dine pandekager ekstra sprøde ved at erstatte halvdelen eller alt mælken med øl.
    5: Hold dine pandekager ”varme” ved at ligge dem på en tallerken eller et fad med et stykke sølvpapir over.
    6: Tilføj smag til dine pandekager ved eksempelvis at tilføje hyldeblomstsaft frem for mælk. Du kan også fylde vaniljepulver, kakaopulver, citron & meget mere i pandekagedejen for at opnå en anden smag.
    7: Varm panden godt op inden du hælder den første portion dej på panden, ved at gøre dette undgår du at den første pandekage bliver mindre god.
    8: Er pandekagerne blevet en smule kolde kan du nemt varme dem op igen ved hurtigt at fylde dem i mikroovnen.
    9: Opbevar nemt pandekager et par dage i køleskabet, ved at ligge pandekagerne på en tallerken & tildække dem med husholdningsfilm. Du kan også sagtens opbevare dem i en fryseboks over en længere periode, pak dem dog i stedet ind i sølvpapir.
    10: Undgå madspild, har du pandekager til overs? Lav en lækker salat eller suppe af resten.

    Steps

    1
    Done

    Hæld alle tørre ingredienser i en skål & rør det rundt.

    2
    Done

    2: Tilsæt nu mælken lidt af gangen samtidig med at du grundigt pisker dejen. Pisk indtil der ingen klumper er tilbage, dette er hurtigst & nemmest med en elpisker, men kan sagtens gøres med et piskeris.

    3
    Done

    3: Dejen er nu helt uden klumper & det er tid til at tilsætter æg. Pisk indtil dejen får den rette konsistens.

    4
    Done

    4: Smelt nu smørret på en pande & hæld det smeltet smør i dejen, lad en lille smule af smøren blive på panden så du har fedtstof at stege den første pandekage. Pisk dejen for sidste gang så smøren bliver godt fordelt rundt i dejen.

    5
    Done

    5: Varm nu panden godt op & hæld dejen på panden, det er vigtig at du fordeler dejen på panden med det samme for at få en ensartet pandekage.

    6
    Done

    6: Vend pandekagen når pandekagedejen ikke længere er flydende på toppen & lad pandekagen stege færdigt på den anden side.

    7
    Done

    7: Når pandekagen er færdig på begge sider kan lægge den over på et flot fad eller tallerken & holde den ”varm” ved at tildække den med Sølvpapir.

    admin

    Recipe Reviews

    Average Rating:
    (5)
    Total Reviews: 1
    frederikke

    Fantastiske pandekager <3 Kan klart anbefale denne opskrift, både jeg og mine børn er super tilfredse med dem.

    previous
    Daim is
    Hummus opskrift
    next
    Hummus
    previous
    Daim is
    Hummus opskrift
    next
    Hummus

    Add Your Comment